Energie

Wat is energie?

Een woord als ‘Energie’ kan, als je erover gaat nadenken, veel gedachten en ideeën oproepen. Wat is energie eigenlijk? En hoeveel energie kosten gedachten ons? En hoe zit dat met stilte? Kan handelen je ook energie opleveren? Geeft mindfulness energie?
Er is door Wings & Footprints in juni een stilte ochtend gepland. Stilte, geeft dat energie, of is stilte zelf misschien energie?

Over stilte en energie

Soms vraag ik de groep of men met elkaar bereid is om een van de deelnemers te helpen bij een oefening, (bijvoorbeeld als een deelnemer het ergens heel moeilijk mee heeft op dat moment). Ik vraag dan aan allen om te helpen door heel stil te worden.boedddha Joke
Ik vertel erbij dat er in stilte geen oordeel is (dat is dus veilig voor de deelnemer met wie ik als trainer op dat moment oefen), en dat er in stilte alleen maar liefde is. En op het  moment dat ik dat zeg, voel ik een andere energie in de ruimte. Na afloop van de oefening is er ook duidelijk een andere sfeer in de groep. Maar hoe benoem je dat? Is dat groepsenergie die zijn werk doet? Ik weet het niet, wel voel ik dat het er is. Het? Soms hoef je dingen misschien niet te verwoorden. Je kunt het dan blijkbaar alleen maar ervaren!

Stilte ochtend

Na stilte, ga je terug naar buiten. Als we het over energiehuishouding hebben, gaat het over balans. Balans waartussen? Tussen stilte in de vorm van rust en bewustwording van het NU, dit moment (=energie opdoen) en daarna weer handelen, naar buiten treden vanuit de stilte. Er is dan bewust handelen vanuit een stillere geest, waardoor de handeling wellicht minder energie kost dan voorheen. In Zen noemt men dit, van leegte naar vorm en van vorm naar leegte. Of als je nog wat dieper wilt gaan, wordt er ook wel gezegd: Vorm is leegte en leegte is vorm. Maar laten we het maar even bij het eerste houden. Een stilte ochtend is even een pas op de plaats maken, stilstaan bij….. en daarna de wereld weer in met nieuwe energie en inspiratie.

Datum stilte ochtend: 13 juni 2015
Tijd: 10.00 – 13.00 uur
Kosten: 30 euro
Locatie: TCO
Opgave: info@wingsandfootprints.nl

Groepsenergie en mindfulness

1013636_517407055068725_3422333727123040759_nDe trainers van TCO blijven zich verwonderen over wat de training mindfulness en de training LevensKunst voor mensen kan betekenen. Ook verwondert ons steeds weer hoe iedere groep weer een hele andere energie uitstraalt. Dat is een energieveld dat je waarschijnlijk alleen kunt ervaren, kunt voelen en lastig te benoemen is.

Krijg je energie van Mindfulness? En moet je daarvoor dan alleen maar mediteren?

Mindfulness is niet bedoeld om je af te zonderen van de wereld en alleen maar op te gaan in meditatie. Het is terdege een oefening om middenin het leven te staan. En daarbij hoort ook actie, handelen. Zo is het woord ‘acceptatie’ in de mindfulness bedoeld als actieve handeling. Je bent heel actief en alert aanwezig in de acceptatie. Er ‘bij’ blijven ofwel Awareness is het stilstaan bij alles wat er is op dit moment zelf; heel belangrijk is dat je daarna bewust kiest welke handeling je doet en dat je vertrouwen verbindt aan je keuzes (week 3 en 4). Daar zit wel degelijk handelen in verweven. Niet alleen blijven stilstaan, maar na stilstand (bewust) handelen.

In de 7e trainingsweek oefenen we in zelfzorg. We kijken naar onze energiehuishouding.
Wat zijn jouw energievreters en wat jouw energiegevers? Waar krijg je energie van? Wat stimuleert jou, wat geeft je het gevoel volop te leven? Wat veroorzaakt ‘flow’, geeft je een kick, maakt je tevreden/blij?

last en krachtEn het tegenovergestelde: waarop loop je leeg, wat geeft jou negatieve energie? Welke activiteiten verminderen de kwaliteit van jouw leven? Ik denk dat we allemaal wel eens hebben ervaren dat piekeren (dus gedachten die maar door en door gaan, en vaak negatief en somber zijn), heel veel energie kost.

Handelen en energie horen bij elkaar. Handelen kost energie, je hebt er energie voor nodig, en handelen kan ook energie opleveren. Doe eens een gewone handeling met volledige aandacht. Hoe voelt dat? Kost dat energie of geeft dat energie?

Hier gaat mindfulness over. Zo vaak als je oefent om in het NU te zijn, hoe vaker je de aandacht volledig richt op het handelen in dit moment, en dan wel zonder oordeel. En dat laatste maakt dat de gedachten ook minder chaotisch en vanzelf op den duur wat positiever worden.