Levenskunst

Geslaagde informatieavond en thema dag in TCO over scheiden en relaties op 15 en 18 mei 2013 themadag LK

‘Ik was 19 toen ik trouwde. Ik wilde het huis uit en was smoorverliefd. Bij hem vond ik de geborgenheid die ik thuis miste. Hij droeg me op handen en ik voelde me de koningin. Achteraf gezien was ik veel te jong en te onervaren. Ik was zo op zoek naar liefde en genegenheid, dat ik mezelf volledig in hem verloor’.

Het is vaak een grote klus om een relatie goed te houden of kinderen in harmonie groot te brengen. Kindertherapeut Mieke de Beer begeleidt kinderen o.a. in scheidingssituaties. Lidwien van Wissen is trainer en coach en kijkt vanuit een systemisch perspectief naar relaties en de spanningen die daarin kunnen ontstaan. Samen gaven zij een informatieavond die veel mensen inzicht en handvatten heeft gegeven. In diezelfde week konden bezoekers van TCO kennis maken met de kracht van familieopstellingen rondom het thema relaties.

Onderwerpen die in de bijeenkomsten aan de orde kwamen waren bijvoorbeeld:

  • Met welke verwachting begin je een relatie?
  • Ben je werkelijk gelijkwaardige partners of lijkt het soms meer een moeder-zoon- of vader-dochterrelatie?
  • Hoe groot is de invloed van de beide families?
  • Hoe geef je ouderschap vorm als de liefde over is?
  • Hoe zorg je ervoor dat de kinderen zo min mogelijk de dupe worden van een scheiding?

In betere (verliefde) tijden geloven we dat dit altijd zo zal blijven en beloven wij elkaar eeuwige trouw in voor- en tegenspoed. Als we het geluk hebben om ouders te worden, willen we het allerbeste voor onze kinderen. Toch strandt een op de drie huwelijken en zijn er steeds meer kinderen die te maken krijgen met de gevolgen van de scheiding van hun ouders. Ze wonen afwisselend bij vader en moeder of groeien op in samengestelde gezinnen.

Zomaar wat reacties n.a.v. beide activiteiten:

  • ‘Dit had ik willen weten voordat ik kinderen kreeg.’
  • ‘Ook al vind ik het niet makkelijk, ik realiseer me wel veel meer hoe lastig het voor mijn dochter is dat ik zo boos op haar moeder ben. Ze heeft het gevoel dat ze moet kiezen.’
  • ‘Mijn vrouw en haar vader zijn zo close met elkaar, dat ik vaak roep: ‘Met wie ben je nou eigenlijk getrouwd’. Nu snap ik wel hoe hun band zo sterk is geworden en dat ze eigenlijk nog niet echt ‘uit huis’ is gegaan’.

‘Ik ben een stuk wijzer geworden’, zei ze aan het eind van de workshop. ‘Ik heb een prima relatie en kinderen hebben we nog niet, maar voorkomen is beter dan genezen, toch? Je zou iedereen die aan een relatie begint en die graag kinderen wil gunnen dat ze deze informatie krijgen, zodat je beter in de gaten hebt wat er gebeurt als er spanningen zijn en dat je ook meer mogelijkheden hebt daar iets aan te doen’.

Partnerschap en ouderschap zijn voor ieder interessante onderwerpen, die altijd actueel zullen blijven. Als je als ouder niet aan je eigen struikelblokken werkt, zal het zijn weerslag hebben in je partnerrelatie en zullen je kinderen er over struikelen Naast de regelmatig terugkerende informatie- en kennismakingactiviteiten, biedt de levenskunst training in TCO je de mogelijkheid om daaraan te werken. Op 27 september begint de nieuwe LevensKunsttraining waarin deze onderwerpen ook aan bod zullen komen. Zie meer over de trainingen op deze pagina.