Interview Jeroen de Vries

martial-arts-291046_640Enige tijd geleden was Jeroen de Vries op verzoek van Marianne te gast in TCO om een demonstratie anex workshop te geven over Martial  Arts (Oosterse gevechtskunst) en aanverwante bewegingskunsten. De deelnemers waren toen erg enthousiast. Aan Jeroen was duidelijk te merken dat het demonstreren en overbrengen van deze bijzondere bewegingskunst, naast  zijn werk als huisarts, zijn tweede passie is.

Marianne Buskermolen en Joke van der Zwaan vonden het wel eens tijd om wat meer over deze passie van Jeroen te weten te komen en waren in de bevoorrechte situatie om hem te interviewen. Ja, en als Jeroen hier eenmaal over gaat praten, worden wij ook steeds enthousiaster. Het blijft bij Jeroen niet bij praten. Heel regelmatig springt hij tijdens dit interview op om bepaalde bewegingen te demonstreren en er uitleg over te geven.

Wat een inspirerend gesprek en wat een energie gonsde er door de kamer heen die ochtend. Wij kunnen niet wachten om een workshop met deze bevlogen man bij te kunnen wonen. En als er voldoende belangstelling voor is, zal er wellicht maandelijks een vervolg kunnen komen om samen deze bijzondere Oosterse bewegingskunst te blijven trainen. Want net als bij Mindfulness is training belangrijk om er de vruchten van te mogen plukken.

Zie info over workshops en lesavonden bij YogAletta @ the Beach onderaan deze pagina.

Interview met Jeroen de Vries, huisarts met nog een andere passieRKD_1954-def2zw

….’ Tai Chi / Chi Kung / Martial Arts’….

Jeroen, kan je allereerst eens uitleggen wat nu precies Martial arts is?

Ja, het betekent ‘Oosterse gevechtskunst’. Vroeger had je  in China Tai Chi, de bewegingskunst en Chi Kung, de gezondheidstak waarbij je leert energie te sturen. En dan is er nog  Martial Arts als gevechtskunst. Deze 3 pijlers staan centraal in de Oosterse bewegingskunst. In de workshop gaat het over het ervaren dat fysieke beweging invloed heeft op de mind. En andersom.

….‘Je gebruikt veel te veel kracht’….

Hoe en waardoor is deze passie ontstaan en wat was je drijfveer om eraan te beginnen en ermee door te gaan?

Ik was 20 en deed wel al aan judo. De judo leraar zei eens tegen mij: je gebruikt veel te veel kracht. Ik was een gretig jong mens. Van die Oosterse gevechtskunst ging voor mij iets magisch uit. Ik dacht: hoe kunnen mensen bepaalde dingen doen, zoals een balk doorslaan enzo. Niet dat dat mijn bedoeling was, maar het intrigeerde mij wel. Hoe doen ze dat? Verder vind ik mentale groei heel belangrijk om op aarde te kunnen leven. Niet om een ander te kunnen verslaan, nee, het grootste gevecht heb je vaak met jezelf. In Amsterdam vond ik een winkel waar je judopakken kon kopen. Ik raakte in gesprek met de verkoper en vroeg hem: ik zoek een gevechtskunst die niet vast zit aan een vorm. Ik wil in vrijheid leren bewegen. Toen zei hij: jij moet naar Jan Kallenbach. Dat heb ik gedaan en vervolgens heb ik 15 jaar training van hem gehad en heel veel geleerd.  Ik trainde elke dag enkele uren Oosterse bewegingen; Kata, Tai Chi, Zen in beweging maar ook krachttraining zoals wij dat gewend waren. Soms ga ik nog eens een zaterdag naar Amsterdam om mee te trainen.

Het heeft me op het mentale en fysieke vlak heel veel gebracht.

.…‘Je brein kan echt veranderen’….

Later ging ik door mijn studie Geneeskunde snappen dat die mentale rust die deze bewegingskunsten teweeg brachten echt verandering in het brein geeft en voor meer gezondheid zorgt.

Kan je er ook wat mee in je huisartsenpraktijk?

Soms pas ik het ook wel toe bij de patiënten in de praktijk;  ik voel wel aan bij wie ik dit wel en bij wie ik het beter niet kan toepassen. Sommige mensen kan ik wel duidelijk maken dat die chip in hun brein echt te veranderen is. Dat je door bijvoorbeeld  bewustwording met behulp van bewust bewegen  (Zen wandelen bijvoorbeeld) en aanvullende Oosterse bewegingskunst wel degelijk de hersenen kunt beïnvloeden.

Een van de belangrijke dingen is dat je het fysieke gevoel moet krijgen om te gaan snappen hoe het in jouw ‘mind’ werkt. Bij deze vorm van beweging, maakt de ontspanning juist de kracht. En dat is niet de ontspanning als je op je bed ligt. Daarnaast leer je om te gaan met ruimte, en zeker voor mensen die niet assertief zijn kan dit heel goed zijn.

Je benoemt ook veel de termen Mindfulness en Zen. Zijn er vergelijkingen voor je met deze Oosterse bewegingskunst?

Ja,  Zen (in verschillende vormen) en Mindfulness  kunnen innerlijke rust creëren, die ook je mindstate kunnen veranderen. 

.…‘ik voel mij geen leraar’……… ‘ik ben helemaal niet zweverig’……

Heb je ervaring in trainingen geven?

Nee, ik heb wel bij defensie  mensen getraind in groepsverband en individueel. Dat is anders dan ik met mensen nu zal doen. Ik doe eerst altijd beweegoefeningen. (Jeroen staat weer op om het te demonstreren). Er is heel veel oefening nodig om het in de hersenen te laten integreren.

Ik zie mezelf niet als leraar. Ik ben voor mijzelf nog zo in een proces, in beweging. En samen hierover praten, zoals we nu doen, dat is ook leuk. Ik denk dat we veel van elkaar kunnen leren. 

Mensen zeggen wel eens, ik hou niet van dat zweverige gedoe. Nou, ik ben helemaal niet zweverig. Ik weet wel zeker: dit is onze toekomst (van de gezondheidszorg). Als we ons bewust worden hoe we onze gedachten kunnen beïnvloeden, kunnen we heel veel  veranderen in de klachtenbeleving van de patiënt.

En daar kunnen NLP, neurofeedback, mindfulness etc. iets mee doen. Dat is de toekomst. We hebben nu Wim Hof met zijn trainingen,  autogene training bij topsporters etc.  Er gebeurt heel erg veel op dat gebied. Dit probeer ik ook over te brengen bij mijn patiënten, echter daar heb ik slechts 10 minuten per patiënt voor. Dat maakt het soms lastig.

Over de workshops en lessenreeksen

Waarom ben je uiteindelijk toch ingegaan op onze vraag om nogmaals een workshop te geven?

 Ik denk dat veel mensen in een maatschappij als de onze, zichzelf kwijt raken. Een bijdrage kunnen leveren aan gezondheid en welzijn van mensen is wat me motiveert.  Dat zullen jullie hebben met de mindfulness en  Zen. Ik vind het leuk als ik mensen kan enthousiasmeren en kan overbrengen wat deze vorm van bewegingskunst is en voor je kan doen.

Hoe zou je kunnen verwoorden wat we zo ongeveer in een workshop kunnen verwachten?

We geven mensen een tool mee om te ontdekken hoe je  jouw motoriek kunt gebruiken om de mind te beïnvloeden.  Dat is de sleutel. Ik haal mijn ervaring uit o.a. de oosterse gevechtskunst en we laten daarbij wat oefeningen zien die je ook thuis kunt oefenen.   

Als mensen op de workshop komen die dit nog nooit hebben gedaan, geeft je dan ook uitleg, of wordt het alleen oefenen?

Ja natuurlijk zal er ook uitleg zijn. En mensen gaan verder zelf veel ervaren. Als je er serieus iets mee wilt, zal je iedere dag moeten oefenen. Anders blijft het niet hangen. Waar het om gaat is dat men gaat snappen dat een oefening helpt om een mentale verandering teweeg te brengen.

…..’Gezonde mensen gezond houden’…

Daarna kan ik bij voldoende belangstelling bijvoorbeeld 1x per maand een trainng geven.  Wat ik wil, is om mensen die min of meer nog gezond zijn,  te leren hoe je gezond kunt blijven. Dat is de andere kant van mijn werk. Mensen gezond houden. Dat is waar we in ons gezondheidscentrum ook aandacht aan willen geven.

Marianne en Joke danken Jeroen voor dit wervelende interview.

Aalsmeer 6 nov. 2015

WORKSHOP OOSTERSE BEWEGINGSKUNST (MET  O.A. TAI CHI, CHI KUNG EN MARTIAL ARTS) met Jeroen de Vries

Datum: 8 juli  /  Locatie: studio YogAletta in the Beach. Oosteinderweg 247a te Aalsmeer Oost.   /  Kosten: 5 euro

Aanmelden: info@yogaletta.nl 

Vanaf 2 september volgen wederom 6 avonden, waar 2 vormen van bewegingskunst gegeven zullen worden, apart van elkaar te volgen en beide.

Zie hiervoor de site van YogAletta/Zen en bewegen en Yogaletta/verdedigingskunst/
Dit mag je gewoon niet missen. Wel even aanmelden bij YogAletta, want er wordt maar een maximum aantal deelnemers toegelaten bij deze workshop.