Stress en psychosomatische oefentherapie

foto bij stress en somatiek

De Psychosomatische Oefentherapeut helpt je in balans!

Drukte thuis, drukte op je werk, te druk om te ontspannen! Het lijkt wel of iedereen het steeds drukker heeft. Dat kan stress opleveren en dat hoeft niet verkeerd te zijn. Positieve stress is zelfs goed voor ons. Als je lichaam maar de tijd krijgt om zich te herstellen. En mocht stress de overhand krijgen, dan kan de psychosomatische oefentherapeut helpen om weer in balans te komen.

Wat kan de oefentherapie Cesar betekenen bij psychosomatische klachten?
Een van de basisgedachten van de Oefentherapie Cesar is het samengaan van lichaam en geest. Van oudsher is er altijd aandacht geweest voor het functioneren van de mens als een geheel. Dat dit belangrijk is, wordt steeds meer zichtbaar door de stresscultuur waarin wij leven en de hieraan gerelateerde klachten die ontstaan.

In onze maatschappij waarin er steeds meer stressoren aanwezig zijn door reorganisaties, baanonzekerheid, de eis om zichzelf steeds weer te bewijzen, snelle veranderingen binnen de werkzaamheden, minder vastliggende normen en waarden, zijn er steeds meer mensen die alleen nog leven vanuit het hoofd en daarbij hun lichaam, hun gevoel en intuïtie vergeten te gebruiken. Als kop zonder kip gaan zij door het leven. Draaglast en draagvlak raken uit balans en het draagvlak wankelt.

‘Zo’n drie jaar geleden kreeg ik lichamelijke en psychische klachten. Ik was rusteloos, kon me niet meer concentreren, sliep slecht en voelde me lichamelijk gespannen. Ik zorgde al een tijdje voor mijn zieke moeder, een soort mantelzorg. Ook op mijn werk stond ik onder druk. Mijn neiging om hulpvaardig te zijn wil nog wel eens ontaarden in overbetrokkenheid. Dat mijn klachten met stress te maken hadden, was voor mij dus wel duidelijk.’

Dit is het verhaal waarmee Arnold bij TCO binnenkwam, nadat hij door de huisarts was verwezen. Als psychosomatisch oefentherapeute pakte ik naast zijn lichamelijke klachten ook de achterliggende psychische of persoonlijke oorzaken aan.

Spanningshoofdpijn, angsten, hyperventilatie: elke klacht heeft een verhaal. In de behandeling kun je samen op zoek gaan naar wat er aan ten grondslag ligt. Hoe is de privé/werkbalans bijvoorbeeld? Daarbij kijken we niet alleen naar de lichamelijke klachten, maar betrekken we ook de mentale kant van de zaak. Dat lichaam en geest samenwerken is voor veel mensen al een groot inzicht.’

Energiebalansenergiebalans
Naast gesprekken over persoonlijkheid en levensstijl is er bij de therapievorm ook veel aandacht voor ademhaling en lichaamshouding. Het lichaam vertelt ontzettend veel. Dat zie je al terug in ons taalgebruik.
Hoe sta je in het leven? Waar ga je onder gebukt?  Waarmee zit je in je maag?

Arnold leerde ook zijn energiebalans beter te bewaken. Zo moet er voor situaties die stress veroorzaken een tegenhanger zijn in de vorm van ontspanning. Echte ontspanning, dus bijvoorbeeld niet sporten onder grote competitieve druk.
In plaats daarvan zou je kunnen denken aan wandelen of zwemmen. Het gaat er om steeds weer de balans te zoeken tussen dat wat energie kost en wat energie oplevert.
Verder bespreekt Arnold in de therapiesessies waar hij mee worstelt in zijn dagelijks leven. De aanpak is taakgericht. Om de vaardigheden die hij daar leert ook thuis of op het werk te kunnen toepassen, krijgt hij regelmatig opdrachten mee naar huis.

Arnold: ‘Die opdrachten werken goed voor mij. Ik maak nu bijvoorbeeld een kwartaalplanning, waarin ik per week al mijn werkzaamheden vastleg. Daardoor kan ik mijn werk goed inplannen en mijn leidinggevende inzicht geven. Verder is het voor mij van belang dat ik de eventuele stress-signalen vroeg herken. Ik ben mij nu meer dan voorheen bewust van wat stress veroorzaakt, daardoor kan ik zelf eerder bijsturen.’ Na de therapie ben ik op eigen initiatief de trainingen die het TCO biedt, gaan volgen om zo te voorkomen dat ik terugval in mijn oude ongewenste patronen.

Psychosomatische oefentherapie kan helpen bij allerhande klachten.
Het is geschikt voor iedereen die op een zeker punt vastloopt en daar ook lichamelijke gevolgen van merkt.

Voor meer informatie over de behandelingen en aanmeldingen zie de pagina pschosomatiek en de pagina therapie.