TCO-aalsmeer-logo
2BCD3851-1370-46F3-890B-D3344BB99F88_1_201_a

Wat is de invloed van de Corona-crisis op jou?

Nadat een deel van ons leven een periode ‘on hold’ heeft gestaan, komt er langzaam aan weer wat beweging. De ervaring van de afgelopen weken is voor ons allemaal heel verschillend geweest.

De een moest harder werken dan ooit, de ander was op slag zijn baan kwijt. Sommigen hebben de gevolgen van het Corona-virus van heel dichtbij of zelfs aan den lijve ondervonden, voor anderen bleef het op afstand en onzichtbaar. Kinderen konden ineens niet meer naar school, ouders moesten thuis werken en de combinatie van deze twee is voor velen een klus geweest en misschien nog steeds. Deze crisis heeft op de een of andere manier impact op ons allemaal.

En ook nu er weer langzaam beweging komt, zullen er nog behoorlijk wat uitdagingen op ons pad komen. Hoe gaan we om met de situatie? Angst is een slechte raadgever, maar naïviteit ook. We zullen steeds, voor zover dat mogelijk is, een keuze moeten maken en verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze keuzes. Iedereen vindt overal wat van en komt met goedbedoelde adviezen. Er wordt van ons gevraagd om zelf ook goed te blijven voelen en na te denken.


Een crisis vraagt om bezinning, heroverweging, bewustwording. Een crisis biedt ook altijd kansen.
Als er iets in je leven is dat je wilt veranderen, dan is dit het moment. Wat wil je echt? Wat is echt belangrijk in je leven en welke verandering vraagt dat?


De trainingen bij TCO kunnen, omdat we met kleine groepen werken, weer opstarten. In de trainingen leer je vooral hoe je zo goed mogelijk om kunt gaan met wat er in je leven gebeurt. Hieronder vertellen we je iets over interne communicatie die daarop van grote invloed is.

We hopen dat het bijdraagt aan je mogelijkheden om je in deze ingewikkelde periode staande te houden en dat we je binnenkort, in training, coaching of in een andere context, weer live gaan ontmoeten.

Namens team TCO
Marianne en Lidwien
Schermafbeelding 2020-05-09 om 21.13.03

Je 'filters' opschonen

ofwel: wat kan je helpen om beter met de situatie om te kunnen gaan
Je weet niet hoe de wereld is, je weet alleen hoe jij hem ervaart. Jouw ervaringen zijn subjectief en jouw waarheid is anders dan die van anderen.

Het 'communicatiemodel' geeft op een mooie manier weer onder invloed waarvan jouw waarheid wordt gecreëerd. Het laat zien wat er in je hoofd gebeurt tussen het moment dat je iets met je zintuigen waarneemt tot het moment dat je daar met gedrag op reageert:
- Je ziet, hoort, ruikt of voelt iets
- dat wordt opgeslagen als een combinatie van o.a. beeld, geluid en gevoel
- je maakt een ‘interne voorstelling’ en dat is jouw persoonlijke interpretatie van de gebeurtenis.
- je reageert op de waarneming met een bepaald gedrag, je gaat iets doen of zeggen.

Filteren
Omdat we stapelgek zouden worden van de hoeveelheid prikkels die er per seconde via onze zintuigen op ons af komt, filteren we onbewust onze waarneming. Je maakt onbewust een onderscheid tussen belangrijke signalen en ruis. Er wordt van alles weggelaten, vervormd en aangepast. De filters zijn onze ervaringen en herinneringen, waarden, overtuigingen, normen en nog veel meer. De inhoud van de filters bepalen onder andere hoe je de wereld ervaart en dat is dus voor iedereen verschillend. Je weet niet hoe de wereld is, alleen hoe jij hem ervaart.

Dat wat aansluit bij je interesses en doelen, bij wat je gelooft, vindt of waar je van overtuigd bent, komt makkelijker door je filters dan dat wat vreemd en nieuw voor je is. Onbewust vinden we op die manier steeds bevestiging op wat we al weten en vinden.
Ben je bang voor honden, dan zal je elke hond in jouw omgeving opmerken. Ben je daar niet bang voor, heb je misschien niet eens in de gaten hoeveel honden je op een dag passeert. Je waarneming is dus altijd gekleurd en niet de waarheid.

Social media zoals Facebook, hebben eenzelfde soort filterprincipe. Dat waar je in geïnteresseerd bent en op klikt, daar komt vanzelf meer van in je tijdlijn. Je verkeerd vaak ook ik groepen die eenzelfde kijk op de wereld hebben, dus ook de berichten van je facebookvrienden bevestigen jouw wereldbeeld voortdurend. Dat gebeurt allemaal grotendeels onbewust. Nieuwe, andere informatie, komt er maar moeilijk door en dat geeft vaak een eenzijdig beeld van een situatie of gebeurtenis.

Corona en de invloed van de berichtgeving
Dat wat we waarnemen, creëert een stemming die vervolgens ons gedrag beïnvloed.
Verblijft jouw kwetsbare ouder in een verzorgingshuis, zul je alles wat daarover van belang is willen weten. Staat je bedrijf op instorten, ben je waarschijnlijk meer gericht op een ander deel van de informatie. Luister je naar een arts, dan krijg je een ander soort beeld van de crisis dan wanneer je naar de econoom luistert. Elk vakgebied laat zijn eigen licht schijnen op de situatie en niemand heeft het complete beeld. We luisteren naar de persconferenties van Rutte die voor sommigen een held is, voor anderen een dictator of verrader. De een is enthousiast over de aanpak, de ander verschrikkelijk boos. Men hoopt, men verwacht, maar weet maar een beperkt deel echt zeker.

Wij moeten het doen met de informatie die we krijgen, maar ben je je bewust van wat de informatie met je doet? Hoe het je stemming beïnvloedt en stuurt in wat je doet?

Het gaat er niet om wat er gebeurt in je leven, maar hoe je ermee om gaat
De beelden die jij je voor de geest haalt, de woorden die je tegen jezelf zegt, de toon waarop je dat doet, de berichten die je leest……het heeft allemaal invloed op je stemming. Zo kun je je angst voeden of juist je vertrouwen.
Angst kan verlammend werken en motivatie, kracht en energie aan je onttrekken. Voor je het weet brengt het je in een negatieve spiraal.
Vertrouwen stuurt je een andere stemmingsrichting op die je helpt om in contact te blijven met je volwassen kwaliteiten, je mogelijkheden, je eigen invloed en positieve bijdrage.

Je hebt een keuze
Wanneer je je bewust bent van wat je doet om tot een bepaalde stemming te komen, kun je ook kiezen iets anders te doen. Je kunt verandering aanbrengen, zodanig dat je in een andere, gewenste stemming komt. Je kunt bijvoorbeeld de hoeveelheid nieuws die je tot je neemt beperken. Je kunt gaan fietsen, wandelen, online yogalessen volgen of iets anders dat goed is voor je lijf of je in een helpende beweging brengt. Wanneer je je beter voelt, kun je beter met de situatie omgaan.

Bewust worden van wat jou beïnvloedt
Wat heb je meegemaakt en hoe beïnvloedt dat je leven/werk op dit moment?
Waar kan je naar kijken en wat stop je liever weg?
Welke belangrijke besluiten heb je in je leven genomen en zijn ze nu nog wel functioneel?
Richt je je op wat je wél wilt of besteed je de meeste aandacht aan vermijden?
Richt je je op mogelijkheden of op beperkingen?
Hoe heeft de manier waarop je jezelf of anderen toespreekt invloed op je?
Hoe waar zijn je overtuigingen en werken ze vóór of tegen je?

Opschonen
Omdat ons welbevinden gevoed en ons gedrag vooral gestuurd wordt door onze filters, zullen we ze moeten opschonen om zodanig ons gedrag te kunnen veranderen.
Als je denkt: ‘ik ben nu eenmaal zo, ik kan niet veranderen’…Je verandert voortdurend!
Onder invloed van grote gebeurtenissen in je leven, door het verkrijgen van meer kennis en door het verbreden van je blikveld en het bekijken vanuit een ander perspectief. Eigenlijk kun je niet niet veranderen, dus verander zo dat het voor jou werkt; dat het leven er nog leuker en in deze Corona-tijd nog leefbaarder van wordt.

Naar welk geweten luister jij?

Hoe ga je om met opgelegde regels, beperkingen en het zogenaamde 'nieuwe normaal'?
Tijn Touber, schrijver, muzikant, inspirator en initiatiefnemer van o.a. het meditatienetwerk Stadsverlichting, vertelt in onderstaand filmpje over drie soorten van geweten: Het persoonlijk geweten, het groeps- of collectief geweten en het spiritueel geweten.
Het is een basisbehoefte van de mens om erbij te willen horen. Maar wat als jij iets anders vindt of voelt dan de grote groep mensen om je heen? Kun je de stem van je persoonlijk geweten nog horen of wordt deze overstemt door het collectief geweten?
Tijn stelt je een paar mooie vragen om mee de dag in te nemen.

Schermafbeelding 2020-05-28 om 13.11.19
Profielfoto 4

Mindfulness - Wings & Footprints

Wings and Footprints wil, in deze voor velen veranderende periode, graag ieder de mogelijkheid geven om digitaal Mindfulness medtaties en Zen meditaties te kunnen volgen via Zoom.


Kijk voor meer informatie op www.wingsandfootprints.nl
tco
Wil je deze nieuwsbrief niet meer wil ontvangen klik op onderstaande link
Uitschrijven | Beheer abonnement